Az Amnesty International Írország szerint emberi jogi szervezeteket vesz célba az a drákói törvény, amely alapján kampányszervezetek ellen indíthatnak büntetőeljárásokat. Az Amnesty ellen is nyomozhatnak és vádat emelhetnek, miután azt az információt kapták, hogy tiltott külföldi támogatást kaptak.

Az Amnesty dublini irodáját arra kötelezték, hogy fizessen vissza egy 137 000 eurós (nagyjából 43 millió forintos) a Nyílt Társadalom Alapítványoktól (Open Society Foundations, OSF) származó tavalyi támogatást. Ha ennek nem tesznek eleget, akkor az ír választási törvény alapján bűncselekményt követnek el. A támogatást az Amnesty egy olyan kampányra kapta, amelynek a célja az volt, hogy az ország abortusz szabályozása megfeleljen az emberi jogi előírásoknak.

Írország pusztán az emberi jogi munkája miatt vette célba az Amnestyt.” - mondta Colm O'Gorman, az Amnesty International írországi igazgatója.

A döntés egyértelmű támadás a jogvédők ellen, és sokkoló bizonyíték arra, hogy a választási törvény milyen veszélyt jelent az ír civil szervezetek szélesebb körére.”

Colm O'Gorman

A megváltozott álláspont

Az ír Amnestyt a kormány egyik testülete (Standards in Public Office Commission, SIPOC) értesítette, hogy megsértették a törvényt, mivel egy nemzetközi támogatótól pénzt fogadtak el.

A törvény tiltja a 100 eurónál nagyobb összegű külföldi támogatások elfogadását homályosan megfogalmazott “harmadik fél” szervezeteknek “politikai célokra”.

Azonban tavaly éppen a SIPOC írta az Amnestynek, hogy az abortusz reform kapcsán végzett munkájuk, köztük amire a támogatást kapták, nem sérti a törvényt, és hogy a szervezetnek nem kell magát “harmadik félként” regisztrálnia.

Egy évvel később a kormány megváltoztatta az álláspontját, úgy hogy közben semmi változás nem történt.

Nem világos, hogy miért gondolták meg magukat. Annyit tudunk, hogy néhány ír és nemzetközi szervezet illetve a média egy része ellenzi a nőjogok területén végzett munkánkat, és igyekszik azt “ellentmondásosnak” és “túl politikainak” beállítani. Szintén ezek a szervezetek a külföldi támogatásokat igyekeznek úgy lefesteni, mintha azok valami ördögi dolgok lennének.” - mondta Colm O'Gorman.

A társadalom többsége azonban támogatja az ír abortusz reformot, és az alkotmány nyolcadik módosításának eltörlését. Az ellenzők szintén megfeledkeznek arról, hogy az Amnesty International teljesen független minden politikai ideológiától, vallástól és gazdasági érdektől.”

Az Amnesty nem fog eleget tenni a SIPOC felszólításának, és minden lehetséges jogi eszközt ki fog használni, hogy szembeszálljon a tisztességtelen törvénnyel.”

A fegyverként használt eljárás

Az eljárás első része, hogy a SIPOC-nak válaszolnia kell a hozzá beérkező panaszokra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magánszemélyek vagy szervezetek visszaélhetnek a lehetőséggel, és panaszokkal áraszthatják el a testületet, így célba vehetik azokat a szervezeteket, amelyekkel nem értenek egyet.

Az Amnesty szerint ez történt, vagyis a SIPOC eljárását szándékosan egyes magánszemélyek és szervezetek arra használják, hogy ellehetetlenítsék a munkáját.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy ezt a hibás törvényt fegyverként használják azok, akik egy sor emberi jogi és jogegyenlőségi kérdést, köztük az abortuszt, a szexuális és reprodukciós jogokat és a házassági egyenlőséget is ellenzik.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

Aggasztó, hogy az állam hagyja, hogy a törvényeit és szabályait ilyen módon kihasználják. Az ír kormánynak haladéktalanul biztosítania kell, hogy a törvényeket nem használják a civil szervezetek ellen.”

Telegraph

A hibás törvény

Maga a SIPOC is többször hívta már fel a figyelmet a választási törvény hibáira. 2003-ban például jelezték, hogy az elképesztően homályos “politikai célok” megfogalmazás alkalmas lehet rá, hogy olyan szervezeteket is érintsen, akikre eredetileg a törvény hatályát nem akarták kiterjeszteni. A példák között az Amnesty International is szerepelt.

A törvény teljesen ellentétes Írország külpolitikájával is. Írország egyike azoknak az országoknak, amelyek igen aktívak fellépnek, amikor jogvédőket olyan országokban fenyegetnek mint Oroszország, Magyarország vagy Egyiptom.

A SIPOC aggodalmai és a törvény homályossága ellenére most eljutottunk arra a pontra, hogy azt tisztességtelen módon az Amnesty munkája ellen használják. Ha nem lenne ennyire aggasztó a helyzet, tulajdonképpen nevethetnénk is annak totális abszurditásán.” - mondta Colm O'Gorman.

Abszurd, hogy Írország, amely jogosan kritizálja a jogvédőket érő támadásokat más országokban, most ugyanúgy támadást indít a saját civil szervezetei ellen.”

Mindennek az oka a választójogi törvény, annak is elsősorban a 2001-es módosítása, amely lehetővé tette, hogy a megtiltsák vagy jelentősen korlátozzák a civil szervezetek olyan támogatásait, amelyekről azt gondolják, hogy befolyásolni akarják velük a kormány munkáját.

A törvényt haladéktalanul úgy kell módosítani, hogy az ne büntesse a civil szervezeteket.

Az Amnesty International, az ír Council for Civil Liberties és a Transparency International már korábban is jelezte a kormánynak, hogy módosításra szorul a törvény, idén júniusban pedig konkrét javaslatot is benyújtottak.

A kormány nem hagyhatja, hogy ez tovább folytatódjon. A törvény úgy kell módosítani, hogy egyértelmű legyen, az nem használható civil szervezetek ellen, büntetésként pedig nem korlátozza a támogatásokhoz való hozzáférést.” - mondta Colm O'Gorman.