Az Amnesty International Kumi Naidoot választotta a szervezet következő főtitkárának. Kumi 2018 augusztusában veszi át a posztot a két ciklus után távozó Salil Shettytől.

Boldogok vagyunk, hogy Kumi lett a szervezet új főtitkára. Elkötelezettsége egy igazságos és békés világ megteremtéséért a nemzetközi mozgalmunk kiváló vezetőjévé teszi majd, és megsokszorozza mindannyiunk erőfeszítéseit egy olyan világ megteremtéséért, ahol mindenki emberi jogai biztosítottak.” - mondta Mwikali Muthiani, az Amnesty International globális elnöke.

A főtitkár a szervezet első számú szóvivője és a Nemzetközi Titkárság vezetője. Az Amnesty a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma: több mint 70 országban 2600 munkatárssal van jelen, 7 millió tagja, önkéntese és támogatója van világszerte.

Kumi aktivista és civil szervezeti vezető. Korábban a Greenpeace International ügyvezető igazgatója, a Global Call for Climate Action elnöke, a Global Call to Action against Poverty alapító elnöke és a CIVICUS főtikára illetve vezérigazgatója volt. Jelenleg hazájában, Dél-Afrikában három szervezet, az Africans Rising for Justice, Peace and Dignity; a Campaign for a Just Energy Future és a Global Climate Finance Campaign elnöke. Kumi Naidoo jogot és politológiát végzett a KwaZulu-Natal Egyetemen, majd az Oxfordi Egyetemen doktorált politikatudományból.

Egész életemben aktivista voltam és kampányokat szerveztem, szóval nagyon izgatottan várom, hogy csatlakozhassak a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmához, főleg egy olyan időszakban, amikor egyre több támadás éri a legalapvetőbb emberi jogokat és a civil szervezeteket a világ minden táján. Gyorsan, bátran és szenvedéllyel kell adaptálódnunk egy rendkívül gyorsan változó világhoz.”

Az Amnesty igazságért és egyenlőségért folytatott kampányai különösen fontosak napjainkban, meghatva és megtisztelve érzem magam, hogy ezekben a nehéz időkben a szervezet élére állhatok.”

A világ egy nagyon izgalmas fejezeténél tart, emberek milliói mozdulnak meg, hogy felemeljék szavukat az igazságtalanságok ellen, és elszámoltassák a kormányaikat és a vállalataikat az általuk elkövetett jogsértésekért. Nem tudnék Kumi Naidoonál jobb embert arra, hogy megvalósítsa az Amnestyt misszióját, és a szervezetet miden ember globális emberi jogi mozgalmává tegye.” - mondta Salil Shetty.

Örömmel tölt el, hogy átadhatom neki a stafétabotot, ráadásul az Amnesty történetében először a főtitkár és a a nemzetközi elnök is Afrikából származik.”

A főtitkárt az Amnesty Nemzetközi Elnöksége választja ki négy évre. A kiválasztást egy globális kutatás előzte meg. Salil Shetty 2018 júliusáig marad pozíciójában. Kumi Naidoo 2018 augusztusáig nem nyilatkozik a sajtónak.

Kumi Naidoo, az Amnesty következő főtitkára